Jezelf wegcijferen – wat zegt dit over jouw plek in je familiesysteem?
Heb je ooit het gevoel gehad dat je altijd voor anderen zorgt, maar dat er niemand lijkt te zijn als jij iets nodig hebt? Misschien herken je het patroon dat je jezelf keer op keer op de laatste plaats zet. Je zet door, bent er altijd voor de ander, en ondertussen vraag je je af waarom er zo weinig ruimte is voor jouw eigen behoeften.
In Systemisch Werk noemen we dit "jezelf wegcijferen" en vaak raakt dit aan een dieper thema: "Er niet mogen zijn." Dit patroon kan onbewust ontstaan in je familiesysteem. Misschien voelde je als kind dat je alleen gewaardeerd werd als je zorgde voor anderen, of dat jouw behoeften niet belangrijk waren. Dit kan voortkomen uit een dynamiek waarin je, zonder dat je het wist, de lasten van anderen wilde dragen – vaak van je ouders.
Stress en burn-out: De prijs van jezelf wegcijferen
Wanneer je jezelf blijft wegcijferen, ga je over je eigen grenzen heen. Dit kan leiden tot fysieke en emotionele uitputting, stress en uiteindelijk burn-out. Je raakt jezelf kwijt, omdat je steeds bezig bent met anderen te helpen, zonder te ontvangen wat jij nodig hebt. Dit is niet alleen een individuele worsteling; het heeft vaak diepe wortels in je familiesysteem.
Systemische achtergrond: Het recht om er te zijn
Vanuit Systemisch Werk zien we dat het patroon van jezelf wegcijferen vaak een gevolg is van het onbewust overnemen van verantwoordelijkheden die niet van jou zijn. Misschien voelde je als kind de pijn van een ouder en probeerde je dit onbewust op te lossen door er altijd voor die ouder te zijn. Maar die last is niet van jou – en het is niet jouw rol om deze te dragen.
Door in een opstelling te onderzoeken wat jouw plek is binnen het familiesysteem, kun je leren om die last terug te geven. Dit proces geeft ruimte aan jouw eigen behoeften en herstelt de balans. Het gaat erom te erkennen dat jij er mag zijn, precies zoals je bent.
Het resultaat: Meer ruimte voor jezelf
Wanneer je dit patroon doorbreekt, ontstaat er ruimte. Ruimte om jouw eigen behoeften te voelen en serieus te nemen. Ruimte om je plek in te nemen, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets moet verdienen door er voor anderen te zijn. Mensen die dit proces doorlopen, merken vaak dat ze minder spanning ervaren en meer energie hebben. Ze leren dat zorgen voor zichzelf geen egoïsme is, maar een noodzakelijke stap naar balans en welzijn.
Oefening: Sta eens stil bij jouw plek
Een oefening die je thuis kunt doen:
- Zoek een rustige plek waar je even ongestoord kunt zitten.
- Sluit je ogen en adem diep in en uit. Stel je voor dat je in een ruimte staat met jouw familie. Waar sta jij? Ben je vooraan, in het midden, of misschien helemaal aan de rand?
- Vraag jezelf af: "Is dit mijn plek? Of sta ik ergens waar ik niet hoor?"
- Als je merkt dat je niet op jouw plek staat, stel je dan voor dat je een stap zet naar een plek waar jij je welkom voelt. Waar je er mag zijn.
Dit is een eerste stap naar bewustwording en verandering. Wil je dit verder onderzoeken? Tijdens een opstellingsavond krijg je de kans om dit thema vanuit systemisch perspectief te benaderen en te ervaren wat er gebeurt als je jouw plek inneemt. Ook kun je kiezen voor de persoonlijke benadering van Systemisch Coachen.
Uitnodiging
Kom ontdekken hoe je ruimte kunt geven aan jezelf en jouw plek innemeen. Meld je aan voor de volgende opstellingsavond en zet samen met een stap naar meer balans en vrijheid.