Hoe een gemist afscheid onrust in teams veroorzaakt en wat je eraan kunt doen
Hoe afscheid nemen helpt bij groei en verandering.
Je hebt vast wel eens in een organisatie gewerkt waar er onrust, irritatie en frustratie plaatsvindt. Soms is daar een aanwijsbare oorzaak voor... tenminste zo lijkt het. Systemisch gezien kan dit een hele andere reden hebben namelijk.
Elke organisatie verandert en groeit. Nieuwe collega’s komen en oude collega's gaan. Structuren binnen de organisatie veranderen. Allemaal tekenen van ontwikkeling. Maar groei brengt ook uitdagingen met zich mee. Zeker voor mensen die er vanaf het begin bij waren.
In een organisatie die ik begeleidde, zag ik hoe ‘de oude garde’ – de collega’s die vanaf dag één betrokken waren – worstelde met de snelle groei. Ze hadden moeite om los te laten dat ze niet langer alles wisten en controle hadden over elk detail. Irritaties en zelfs conflicten ontstonden omdat ze het gevoel hadden dat de nieuwe collega's hun werk “niet goed genoeg” deden.
Toen we dit in een opstelling onderzochten, bleek dat er geen goed afscheid was genomen van de oprichters en de collega’s die eerder een sleutelrol hadden gespeeld. Hun vertrek was wel een feit, maar niet erkend. Hun bijdrage was niet geëerd, en er was geen moment van dankbaarheid en afsluiting geweest. Voor de ‘oude garde’ voelde het alsof ze een last droegen die niet van hen was, alsof ze een leegte probeerden op te vullen die niet van hen was om te vullen.
Loslaten begint met erkenning
In een organisatie – net zoals in een familie – is het belangrijk dat een ieder op zijn eigen plek plaatsneemt. Dit betekent in dit geval dat we de oprichters en voormalige collega’s bedanken voor hun werk en bijdrage. Dit geeft erkenning aan het verleden en opent de weg naar een nieuwe toekomst. Tegelijkertijd helpt het om duidelijk te maken waar ieders nieuwe plek in de organisatie is.
Tijdens een systemische opstelling wordt zichtbaar wat er nodig is om los te laten. Soms is dat een ritueel van dankbaarheid; soms is dat een duidelijke herstructurering van rollen. Het resultaat is rust: een gevoel dat alles klopt, waardoor mensen niet langer de behoefte voelen om alles te controleren.
Wat kun je zelf doen?
Herken je deze dynamiek in je eigen werk? Vraag jezelf eens af:
- Zijn er mensen of situaties waarvan geen goed afscheid genomen is?
- Is ieders plek in de organisatie duidelijk en erkend?
- Wordt het werk van degenen die gingen, gewaardeerd en geëerd?
Loslaten begint vaak niet met iets afwijzen, maar juist met erkennen wat er geweest is. Daar ligt de kracht van systemisch werk: het zichtbaar maken van wat we misschien over het hoofd zien, zodat we het los kunnen laten en verder kunnen groeien.
Ervaar je hierin herkenning. Wees welkom om jouw vraag in te brengen. Kijk voor meer de komende opstellingenavonden op de website en meld je aan. Graag tot snel! Klik hier voor meer informatie en meld je aan.